Geschiedenis

Rond 600 v. C. sticht de Griek Byzas op het schiereiland waar nu Istanbul ligt de nederzetting Byzantion. De plaats bleef lang zijn dorpskarakter behouden tot de Romeinse keizer Constantijn in 330 n.C. besloot de stad te ommuren en er zijn keizerlijke residentie in onder te brengen. Vrij vlug werd de stad ‘Constantinopel’ genoemd en in 395 n.C. werd ze de hoofdstad van het oostelijk deel van het Romeinse Rijk, een tweede Rome.

Dit rijk krijgt later de naam ‘Byzantijns Rijk’, naar de oorspronkelijke naam van de eerste nederzetting. In de vroege middeleeuwen wordt Constantinopel steeds belangrijker als handelscentrum. Handelaars uit oost en west komen er zich vestigen. De kruistochten tussen de 11de en 13de eeuw versterken het kosmopolitisch karakter van de stad. Het verjagen van de Byzantijnse keizers en de korte periode tussen 1204 en 1261, waarin de stad geregeerd werd door tot keizer uitgeroepen kruisridders, brengt Constantinopel aan de rand van de afgrond. In 1453 wordt de stad door de Osmaanse Turken onder sultan Mehmet II veroverd. Vooral in de 16de eeuw, onder sultan Soelaiman de Grote, werd de stad verder verfraaid met prachtige bouwwerken die niet moesten onderdoen voor de monumenten van de Byzantijnse tijd. In die periode wordt ook de naam ISTANBUL meer en meer gebruikt. Het is een verbastering van het Griekse ‘eis tin poli = in de stad).

De Grieken noemen Istanbul nu nog altijd ‘ i poli’. In de daarop volgende eeuwen knoopten steeds meer Europese staten diplomatieke betrekkingen aan met de stad die nu de hoofdplaats was van het Osmaanse Rijk. Het Osmaanse Rijk en Istanbul zijn er slecht aan toe na afloop van de Eerste Wereld Oorlog. Het Osmaanse Rijk behoorde tot de verliezer en gedurende vijf jaar kende de regio een geallieerde bezetting. Andere landen mochten volgens een vredesverdrag stukken land van het Osmaanse Rijk innemen. Ondertussen groeide het verzet onder de lokale bevolking tegen deze bezetting, wat heeft geresulteerd in het vertrek van de buitenlandse overheersing in Istanbul op 5 oktober 1923. Op 6 oktober 1923 kwam het Turkse leger de stad Istanbul binnen met de mededeling dat er een nieuwe regering was gevormd onder leiding van Mustafa Kemal Ataturk, de leider van de Turkse onafhankelijkheidsoorlog. Ataturk had samen met het parlement besloten dat Ankara de nieuwe hoofdstad zou worden van het moderen Turkije, het Turkije zoals wij het nu kennen met de huidige landgrenzen. Istanbul is zelf uitgegroeid tot een moderne bruisende metropool, waarin de Aziatische en de Europese cultuur beide terug te vinden zijn in het dagelijks leven.

De laatste jaren worden vele klassieke en gebouwen die in verval zijn geraakt gerestaureerd en opgeknapt. Steeds meer toeristen ontdekken de weergaloze facetten van deze metropool, ieder haar neemt het aantal bezoekers toe. Ankara is weliswaar de hoofdstad, maar het kloppende hart van Turkije is nog immer Istanbul in ieder opzicht ; wetenschap, cultuur, entertainment, culinair; kortom een stad die voor een ieder iets kan betekenen.

 • Print
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Add to favorites
 • email
 • Hyves
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Twitter