Eten in Istanbul

Geen dag hoeft u in Istanbul hetzelfde te eten. Zonder veel moeite kunt u elke dag een ander restaurant uitkiezen, in alle mogelijke soorten, stijlen en niveaus.

Vrijwel elke internationale keuken is in Istanbul vertegenwoordigd. Ook kunt u uw maaltijd zo duur of zo goedkoop maken als u zelf wilt. Tijdens uw eigen ontdekkingstocht zult u versteld staan van het aanbod en de variatie.

Turkse eethuisjes

Verspreid over de stad vind je vele typisch Turkse restaurants. Zij bieden een ruime keuze, met de heerlijkste Turkse maaltijden. Veelal hebben de restaurants een terras voor de deur, waar het personeel je probeert binnen te “lokken”. Populair in deze restaurants zijn de meze, dit zijn Turkse voorgerechtjes die als een soort tapas gegeten worden en als hoofdgerechten gegrild vlees of gegrilde vis. De restaurants stralen soms een eenvoudige, soms een authentieke sfeer uit en zijn in de meeste gevallen zeer betaalbaar. In de wijk Beyoglu, vind je in de straatjes in de hoek achter de vismarkt (Balik Pazar) en de Istiklal Cadessi een grote hoeveelheid van deze restaurants. Een mix van locale bevolking en toeristen geniet hier elke avond van de maaltijd. De aan het water gelegen wijk Ortaköy aan de voet van de Bosporus brug is vooral in de zomermaanden populair. Hier kun je tijdens de maaltijd genieten van het schitterende uitzicht over de betoverende en fascinerende Bosporus. De laatste jaren heeft zich in de wijk Sultanahmet een nieuwe straat ontwikkeld met gezellige restaurants en eethuizen. De Ibni Kemal Cadessi, gelegen tussen het Gülhane park en het station.

Visrestaurants

Dat er in Istanbul veel vis wordt gegeten mag duidelijk zijn. De stad wordt aan vrijwel elke kant omgeven door water. De vis komt zowel uit “de Zee van Marmara” de Zee van Marmara, de Bosporus als de Zwarte Zee. Elke dag wordt deze vis weer door de vele vissersboten vers aangevoerd. Een aantal veel gegeten. vissoorten zijn zeebaars, tarbot, makreel en ansjovis. Verder zijn er ook volop calamaris en schaaldieren te verkrijgen. Vrijwel elk restaurant in Istanbul heeft wel vis op de kaart staan. Een van de leukste plekken om vis te eten is in Kumkap?, net achter de stadsmuur. In deze wijk, net ten westen van Sultanahmet, komen veel toeristen bijeen. Hier tref je een waar schouwspel aan, van vis genietende mensen en aandacht trekkende obers. De prijzen zijn vriendelijk en het eten is goed. Direct aan “de Zee van Marmara” de Zee van Marmara, ook in Kumkap, ligt bij de vismarkt ook een groot aantal visrestaurants. Deze restaurants zijn minder toeristisch en bieden in de meeste gevallen een mooi uitzicht over zee. Zeer verse vis en goed betaalbaar, maar de prijzen staan vaak niet op de kaart. U kunt het best vooraf de prijs goed afspreken om verrassingen te voorkomen. Op de vismarkt in Beyoglu is ook een aantal visrestaurantjes aanwezig. Dit zijn de wat eenvoudigere restaurants, waarbij het menu iets beperkter is.

Fastfood

Zoals overal op de wereld hebben ook in Istanbul de fastfoodketens hun intrede gedaan. Overal in de stad is het mogelijk om een hamburger van Mc Donald’s of de Burger King te nuttigen. Ook de Pizzahut en KFC zijn vertegenwoordigd. Vaak zijn de fastfoodrestaurants te vinden op plaatsen waar veel toeristen komen en in de grote overdekte winkelcentra.

Internationale keuken

Vrijwel elke keuken is in Istanbul vertegenwoordigd. Zeker in de duurdere Europese wijken zul je een keur aan mogelijkheden vinden. Ook de grote internationale hotelketens beschikken vaak over restaurants met onder andere de Franse keuken. Zeker in de wijk Nisantas zul je een restaurant vinden dat bij uw smaak past. De prijzen van de luxere internationale restaurants liggen over het algemeen wat hoger dan die van de traditionele Turkse restaurants.

Bijzondere plekken

Veel restaurants in Istanbul zijn gehuisvest in historische panden of gelegen op speciale locaties. Van buiten zien deze locaties er erg duur en luxe uit, maar de prijzen liggen er over het algemeen nog ver onder het niveau van wat we tegenwoordig in Nederland gewend zijn. Tijdens onze ontdekkingsreis door Istanbul hebben we een paar bijzondere plekken voor u bezocht. 

Zeyrekhane, gelegen naast de Pontokrator Kerk, biedt een fantastisch uitzicht over de Gouden Hoorn en de Bosporus. Een schitterend gerestaureerd paviljoen biedt plaats aan de gasten. Rondom ligt een terras waar je kunt genieten van het uitzicht en een goede maaltijd. Turks / internationale keuken 

Çiya restaurant, gelegen in de wijk Kadköy (aan de Aziatische zijde, per veerboot makkelijk te bereiken), een rijke selectie van kebabs, waaronder zelfs vegetarische kebab en daarnaast een keur aan traditionele gerechten uit de streek Antep-Antakya. 
Turkse keuken. 

Dineren bij kaarslicht kun je in het Sarniç restaurant. Deze voormalige cisterne (onderaards waterreservoir) is nu ingericht als restaurant. De schitterende zuilen en bogen in combinatie met de sfeervolle verlichting zorgen voor een mysterieuze sfeer. Je kunt dit restaurant vinden in de Sogukcesme Sokak achter de Hagia Sophia. 
Turkse keuken. 

Aan het begin van de Istiklal Cadessi bevindt zich een echt Frans café uit het einde van de 19e eeuw. Lange tijd was de Markiz een pleisterplaats voor de Europeanen die in de wijk woonden. In 2003 is het café geheel gerestaureerd en op het moment dat je Markiz binnenkomt, waant u zich direct 100 jaar terug in de tijd. Omgeven door Franse tegeltableaus, kroonluchters en glas in lood kun je genieten van een heerlijk kopje koffie met een verrukkelijk taartje. 
Europese keuken. 

Halverwege de Istiklal Cadessi ligt de Çiçek Pasaj. Deze passage stamt uit het eind van de 19e eeuw. Oorspronkelijk was de passage een bloemenmarkt. Tegenwoordig zijn er allemaal restaurants en bars gehuisvest. ’s Avonds is het er gezellig druk en levendig. 
Turkse keuken. 

In de wijk Beyoglu achter het Galatasaray Lyceum tref je een “keur van Franse” keur van Franse bistro’s, bars en restaurants aan, in een autovrije wijk. Daarnaast zijn er kunstgalerijen en ateliers van diverse beroemde kunstenaars, heerlijk om ‘s-avonds door heen te slenteren en te genieten van een uitstekende maaltijd. Achter de Hagia Sophia ligt een kleine wijk met gerestaureerde konaks. Dit zijn oude houten Osmaanse stadsvilla’s. In een van deze huizen is Yesil Ev gevestigd. Dit hotel heeft een heerlijke schaduwrijke achtertuin, met een fontein, waar u heerlijk kunt lunchen of dineren. De maaltijden worden in buffetvorm aangeboden en staan opgesteld in een soort oranjerie.

 • Print
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Add to favorites
 • email
 • Hyves
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Twitter

Tags: , ,

4 reacties op “Eten in Istanbul”

 1. Herman :

  Dineren kan je in istanbul absoluut. Een aanrader is “restaurant 360″ waar je heerlijk kunt eten en bovendien een prachtig uitzicht over de stad hebt. Misschien een goed idee om tijdens valentijns dag heen te gaan voor een romantisch etentje.

  Veel plezier.

 2. I. Kerkman :

  Ik kom vaak in Istanbul en mijn favoriete spot is Sunset Gril. Hier kan je een culinaire avond verwachten met heerlijke gerechten. De prachtige wijnbar is ideaal om even gezellig te zitten maar het mooiste is toch wel het prachtige uitzicht.

  Mvg,

  Inge

 3. Hans :

  Hallo,

  Een tijdje geleden ben ik met een aantal collage’s naar Istanbul gegaan. Het was een unieke ervaring. Doordat wij locals bij ons in de groep hadden kwamen wij op de mooiste plekjes van Istanbul.

  Je moet absoluut gaan eten op het “Galatasary Island”. Het is een kunstmatig eiland (of eigenlijk een vlot) waar je 3 verschillende restaurants kan vinden. Er is een visrestaurant, een kabab restaurant en nog een 3de, de ik niet meer weet.

  Het is zeker de mooite waard en je krijgt er nog een gratis boottochtje bij ook. Je moet immers wel eerst naar het eiland varen.

  H.

 4. Laura :

  Het Franse straatje is ook een must seen!
  Achter de grote winkelstraat een beetje verstopt ligt een kleine steeg met allemaal restaurants. Vroeger was dit een armoedige buurt maar ze hebben dat helemaal opgeknapt en super mooie restaurants gemaakt.

  Heerlijk….

Reageren?